Skip to main content

Enci, benci

Krajské osvetové stredisko vydáva monografickú publikáciu tradičných detských hier Nitrianskeho kraja.

Myšlienka vytvoriť metodický materiál mapujúci regionálnu kultúru nášho domáceho prostredia - Ponitria a jeho blízkeho okolia vyšla z požiadaviek účastníkov vzdelávacích aktivít tradičnej kultúry v Nitrianskom kraji a najmä v regióne Ponitria.

Po zvážení celej koncepcie monografie nasledovalo hľadanie dostupných materiálov, metodických príručiek, zborníkov piesní, hier, výskumných prác, kroník či monografií obcí, v ktorých sme našli množstvo materiálu. Ten starostlivo zhodnotili odborníci z autorského tímu, vybrali vhodné piesne a hry, ktoré následne autorka Agáta Krausová systematicky zatriedila podľa presne stanovených kritérií.

Po dôkladnej analýze pramenných materiálov sa výber zúžil na detské hry z obcí Nitrianskeho kraja - Bánov, Branovo, Černík, Dolné Krškany, Hájske, Jarok, Komjatice, Lehota pri Nitre, Maňa, Močenok (v rokoch 1951 - 1992 to boli Sládečkovce), Mojmírovce, Nitriansky Hrádok, Palárikovo, Šurany, Šurany - Kostolný Sek, Trávnica, Zbehy, Veľké Janíkovce, Veľké Lovce a Vráble.

K spolupráci na úvodných kapitolách sme prizvali ďalšie odborníčky Margitu Jágerovú, Luciu Foglovú, Danu Kollárovú, Tatianu Bužekovú a Lenku Konečnú. V nich objasňujú historicko-kultúrne kontexty v lokalitách, v ktorých tradičné hry prežívali, a prinášajú pohľady na detskú hru z psychologického, kognitívneho aj pedagogického hľadiska. Jednotlivé odborné príspevky dotvárajú obraz o tradičných detských hrách z rôznych aspektov.

Jadro knihy tvoria po kapitolách rozčlenené detské hry podľa typológie na pohybové hry, hry s nástrojmi, logické hry, riekanky a vyčítanky a tie na podskupiny. Hry sú funkčne doplnené o notové zápisy a významným prvkom publikácie sú ilustračné fotografie, zachytávajúce najdôležitejšie momenty danej hry. Fotografovania tradičných detských hier sa zúčastnilo 70 detí z detských folklórnych súborov z Nitrianskeho okresu: DFS Jelenček z Jelenca, DFS Sílešánek z Vinodolu, DFS Borinka a DFS Fatranček z Nitry. Deti sú aj autormi kresieb, ktoré sme v knihe použili.

Z obálky knihy

„Cestou autobusom som si vypočul takýto rozhovor: „Ahoj! Včera sme hrali s chalanmi super hru. Novú! Chápeš? Stiahli sme si ju spolu do počítača a šlo to!“ Najskôr som si pomyslel: „Ó, decká sa hrali.“ Avšak po poslednej vete som zistil, že šlo o virtuálnu hru. Áno, aj ja som zo „súčasnej doby“, tiež mám mobil a v ňom hry. Lenže v prvej chvíli som mal na mysli iné hry. Také ozajstné z čias minulých, o ktorých mi občas rozprával dedko. Spomínal, ako on v detstve hrával s kamarátmi futbal alebo sa len tak naháňali vonku. A v zime sa zas vybrali po škole na guľovačku a potom si pri ohni sušili veci, lebo boli mokrí a báli sa ísť domov. Isteže, aj dnes vidno decká, ako sa naháňajú na bicykli či kolobežke, ale i tak si myslím, že vtedy to bolo iné. Keď sme pred časom pripravovali fotografie do tejto publikácie, mali sme možnosť vyskúšať si, ako sa deti hrávali kedysi. Hry na lúke plné smiechu, naháňačky, spev, tanec a rozprávanie. To všetko sa už vytráca z dnešného pretechnizovaného sveta plného virtuálnych hier. Škoda. Hoci neviem, či by som sa chcel vrátiť do obdobia spred niekoľkých desiatkov rokov. Možno, a iba ak na chvíľu. A práve kvôli tým hrám, aby sme si vyskúšali, aké to bolo... To fotografovanie sa nám celkom páčilo. A som presvedčený, že nehovorím len sám za seba, ale za všetkých v našej Borinke. Všetkým nám to vyčarilo úsmev na tvári.“

Ladislav Bánovský, DFS Borinka z Nitry

Stiahnite si obálku knihy

Mgr. Linda Štulajterová

20. december 2018

top