Skip to main content

Spievať môže každý

Keď poviete “Ale ja určite nie!”, Oľga Budinská odvetí “Spievať môže každý”

O tom, že spievať môže každý, vás presvedčí lektorka a vynikajúca odborníčka na spev Oľga Budinská. V 2 častiach videí vám toho veľa prezradí o správnom dýchaní  a o speváckej rezonancii. V jednotlivých cvičeniach si vyskúšate praxou overené metódy, ktoré už rozospievali aj tzv. nespevákov a z nasledujúcich riadkov sa môžete dozvedieť mnoho zaujímavého z jej pôsobenia v oblasti hudby. 

Nad jej celoživotným mottom: „Spievať môže každý“, mnohí začiatočníci a „nespeváci“ krútia neveriacky hlavou: „Ja určite nie!“  

Dlhoročná prax s amatérskymi telesami jej však potvrdila, že každý môže spievať, len sa musí naučiť ovládať svoj jedinečný hudobný nástroj – hlas. Čas, kvalita či rozsah sú u jednotlivca individuálne a špecifické, pretože ich z časti ovplyvňuje aj fyziologická predispozícia. 

Detským speváckym zborom sa venuje už od jej štrnástich rokov, kedy ešte ako študentka Konzervatória J. L. Bellu začala viesť detský zbor. Už vtedy ju fascinovali deti, ktoré nedokázali intonovať, alebo nemali rytmické cítenie. Venovala im vždy špeciálne nácviky, kde s nimi pracovala na ich zlepšení. A zázraky sa diali, tí čo nevedeli zaspievať ani pieseň „Maličká som“, po pol roku spievali sólo. O štyri roky neskôr sa dostala k veľkému zmiešanému zboru, kde začala intuitívne aplikovať metódy napodobňovania rôznych zvukov za cieľom  rozšíriť hlasový rozsah a otvoriť  posluchové vnímanie u speváka. 

V roku 2006 založila spolu s vtedajším riaditeľom CZUŠ v Lučenci Richardom Havranom – Detský spevácky zbor Campanella. Počas tohto obdobia náhodne objavila metodickú príručku od Aleny Tichej, ktorá rozšírila moje metodické postupy. Potvrdila správnosť tých, ktoré už používala. Efektívne cvičenia, ktoré dodnes tvorí, vychádzajú z bežného života okolo nás a tým viac sa približujú k potencionálnemu spevákovi. Cvičenia sú aplikovateľné aj u detí, pretože ich robí zábavnou a hravou formou. V roku 2010 začala spolupracovať so Ženským speváckym zborom Belius, ktorý mal v začiatočnej fáze 15 členiek. Dnes po desiatich rokoch je ich už 40 a vekové rozpätie sa pohybuje od 15 do 75 rokov. Z toho len 1% speváčok má hudobné vzdelanie. Napriek tomu tento zbor získal uznanie nielen doma, ale i v Srbsku, Čechách a Španielsku. Za týmto úspechom je spevácka metodika, ktorá jednoduchým spôsobom otvorila „zabudnutý“ spev, ktorý sa ukrýva v každom z nás, obohatený o rôzne choreografie a body percussion.  

Od r. 2014 je zapojená do medzinárodného hudobného programu Superar. Jedinečnosť programu tkvie v jeho kombinácii sociálne orientovaných cieľov, vlastnej vzdelávacej metodike, umeleckej kvalite a intenzívnom dlhodobom bezplatnom vzdelávaní.   

Videá:

https://www.youtube.com/watch?v=BslG1DnUaMk

https://www.youtube.com/watch?v=FnN8uoNvw6M

 

Mgr. Marcela Máté

25. apríl 2021

top