Skip to main content

Alojz Matunák - Pocta NOC a Cena poroty

Riaditeľka KOS v Nitre Daniela Gundová odovzdala Alojzovi Matunákovi Poctu Národného osvetového centra v Bratislave za dlhoročnú aktivitu v neprofesionálnom výtvarnom umení a reprezentáciu regiónu i kraja na rôznych podujatiach výtvarného charakteru.

Zároveň mu pogratulovala i za získanie Ceny poroty v regionálnej súťaži neprofesionálnej výtvarnej tvorby Region art 2022, ktorej  slávnostného vyhlásenia výsledkov a odovzdania cien  sa nemohol osobne zúčastniť z dôvodu covidovej karantény. Dnes si spomínané ocenenia prevzal v sprievode svojej manželky, svojej celoživotnej podporovateľky i prvej kritičky jeho výtvarných diel.   

O vzácnom stretnutí...
Prvýkrát som sa stretla s Alojzom Matunákom  v KOS v Nitre v roku 2004, v období, kedy sa neprofesionálni výtvarníci prihlasovali do súťaže. Priniesol svoje drevené plastiky. Už na prvý pohľad ma ako organizátorku zaujali a držala som palce, aby uspel  v súťaži. Podarilo sa a  odvtedy sa pán Matunák zapájal každoročne. Za tie roky to bolo veľa výtvarných diel na rôzne témy a s ktorými  získaval  ocenenia. Absolvoval množstvo výtvarných workshopov, konzultácií  a pravidelných stretnutí v Art klube a Výtvarných dialógoch v KOS v Nitre.  Vždy pozorne počúval rady a odporúčania porotcov  akad. maliarov Karola Felixa, Daniela Szalaia, Mariána Žilíka, výtvarných pedagógov Adrianu Récku, Jaroslava Uhela, Jaroslava Koša, Evu Lehoťákovú, Petra Pauka, Petra Reháka a mnohých ďalších profesionálnych výtvarníkov. Celoživotne  sa vzdelával, tvoril doma,  ale nevynechal žiadnu príležitosť zúčastniť sa  teoretického alebo praktického výtvarného tvorenia, ktoré organizovalo KOS v Nitre.

Jeho tvorba je rôznorodá,  krajinky, rodná dedina, zátišia, grafiky, drevené plastiky i  abstraktné diela. Z jeho tvorby  vyžaruje pokoj, cit, jemnosť  a silné vnútorné prežívanie. Za každým obrazom je príbeh, kedy ho maľoval, pri akej príležitosti, komu ho daroval ako vznikal. Za jeho záľubou pevne stojí manželka, deti, rodina. V jeho slovách je kus životnej múdrosti, pokory, lásky, ale aj radosti z každodenného života, z každej naplno prežitej chvíľky.

Autorská výstava pri príležitosti krásneho životného jubilea Alojza Matunáka  prostredníctvom ktorej sme chceli vzdať poctu jeho úprimnej  umeleckej výpovedi a jeho dlhoročným všestranným výtvarným  aktivitám bola presunutá k ďalšiemu životnému jubileu. Vek je len číslo. U pána Matunáka to platí dvojnásobne. Je otvorený novým, inovatívnym formám výtvarného umenia je vzorom a inšpiráciou pre svojich výtvarných priateľov - autorov,  s ktorými sa  pravidelne stretáva. Okrem toho je mimoriadne skromný, ľudský, prajný, ochotný, pedantný, zodpovedný . Je to človek s veľkým srdcom, ktorý sa vie tešiť a nadchnúť  najmä z úspechov druhých. 

Zdenka Smrečková, pracovníčka KOS v Nitre pre výtvarnú tvorbu, fotografiu a film

Mgr. Zdenka Smrečková

30. marec 2022

top