Skip to main content

Výtvarné spektrum 2022

59. ročník celoštátnej postupovej súťaže a výstavy neprofesionálnej tvorby 

Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutočnilo 7. októbra 2022 .Kolekciu výtvarných diel si návštevníci môžu pozrieť do 14. novembra 2022 v Tekovskom múzeu a v synagóge v Leviciach. Práce hodnotila odborná porota v zložení: predseda – akad. mal. Karol Felix, členovia -  doc. Mgr. Jana Migašová, PhD., Mgr. art. Pavol Truben, ArtD., Mgr. Rudolf Letko, Mgr. Peter Molari Boledovič.

Za Krajské osvetové stredisko v Nitre získali 2x ocenenie Pavel Števčík a čestné uznanie Július Haringa. „Moje prvé pocity po zverejnení výsledkov boli veľké prekvapenie. Pri preberaní ocenenia  som cítil veľkú zodpovednosť, vďaku a zadosťučinenie za posledné 3 roky práce.“ povedal Pavel Števčík. A ako to prežíval Július Haringa? „Po informácii,  že sme spolu s Pavlom Števčíkom prešli sitom celoslovenskej poroty a boli sme ako jediní z Nitry ocenení, v prvom okamihu to brnklo na moju ješitnosť, našťastie, iba na pár sekúnd... Spomenul som si na Evku Hudecovú, ktorá ma svojím nadšeným rozprávaním o akvareli naviedla toto médium vyskúšať. Som jej stále za to vďačný. Len to potvrdzuje ako dôležití sú ľudia, ktorí nás obklopujú a chtiac alebo nechtiac významne ovplyvňujú. Uvedomil som si, aké sú dôležité jednotlivé slová alebo vety od tých, ktorí nás učia a ich podpora. To je fantázia, akú silu má slovo. Václav Cílek definuje nudu ako neprítomnosť vzruchov, pocitov a naplnenia. Celý slávnostný večer, ako povedala moderátorka, večer víťazov, prehliadka výstavy, konzultácia s doc. Mgr. Migašovou o mojich vystavených obrazoch, ale aj o aktuálne dvoch nových ukázaných v mobile, mi dali taký zvláštny pocit sily a naplnenia. Som spokojný, rezonuje vo mne pocit pokory.“

Krajské osvetové stredisko v Nitre sa pridáva ku gratulácii k získaniu ocenení. Obom autorom prajeme, aby svoj dar talentu a nadania rozvíjali i naďalej a  v živote získavali  ocenenia nielen v podobe diplomov, ale hlavne v podobe toho ľudského,  toho čo robia pre radosť nielen svoju, ale nás všetkých.

 

 

Mgr. Zdenka Smrečková

25. október 2022

top