Skip to main content

Rekonštrukcia hvezdárne

Od konca roka 2022 prebieha rekonštrukcia priestorov

ktoré využívame na vzdelávacie účely v oblasti astronómie pre verejnosť, vrátane komentovaného pozorovania oblohy.

Obnovujeme kupolu, ďalekohľad a priestory hvezdárne. Prinášame vám podrobnejšie informácie o rekonštrukcii a tešíme sa na čas, kedy spoločne s vami slávnostne sprístupnime  obnovené priestory.

KUPOLA
Pôvodná kupola mala železnú konštrukciu, vonkajšie kompletné oplechovanie a drevenú výplň. Každá z týchto súčastí už bola značne opotrebovaná a oprava nerentabilná. Kupolou sa dalo otáčať len pomocou motorov bez diaľkového ovládania alebo automatického spriahnutia pohybu kupoly s natáčaním ďalekohľadu. Otváranie štrbiny bolo mechanické, ručné. Z hľadiska bezpečnosti prevádzky už v žiadnom prípade nevyhovovala prevádzkovým podmienkam.
Naproti tomu nová kupola je vyrobená z bezúdržbového odľahčeného sklolaminátu a poskladaná je z niekoľkých dielov. Daný typ kupoly je štandardne dodávaný aj pre profesionálne astronomické pracoviská v EU a na celom svete a predstavuje najmodernejší typ kupoly v súčasnosti. Je kompletne vyrobená v EU. Inštalácia a prevádzka zodpovedá bezpečnostným normám a parametrom EU. Pohon kupoly ako aj otváranie štrbiny je možné ovládať diaľkovým ovládačom, z počítača, tabletu, alebo aj cez internet. Umožňuje spriahnutie otáčania kupoly s pohybom ďalekohľadu, ako aj uvedenie prístrojov do pohotovostného či parkovacieho režimu. Jej konštrukcia a elektronický ovládací systém umožňuje kompletnú diaľkovú  alebo dokonca plne robotizovanú  prevádzku.

ĎALEKOHĽAD
Pôvodný ďalekohľad v bývalej kupole KOS Nitra bol zastaralý prístroj vyrobený v šesťdesiatych rokoch minulého storočia dvoma známymi českými výrobcami optiky a astrotechniky, pánmi Gajdušekom a Kozelským. Na danú dobu to bol pokročilý šošovkový ďalekohľad, precízne mechanicky a opticky vyrobený. Dodnes si zachoval kvalitu optiky. Jeho konštrukcia, pohon, ovládanie, variabilita, a tým aj využiteľnosť, sú však už v porovnaní s moderným prístrojom veľmi obmedzené. Aj svojím malým priemerom (120 mm) bol však už v minulosti pre danú kupolu poddimenzovaný.
Nový ďalekohľad bude podstatne modernejší a výkonnejší, s adekvátnymi parametrami zodpovedajúcimi tak finančným možnostiam, prevádzkovým nárokom, ako aj veľkosti kupoly. 
Rozhodujúci parameter prístroja - jeho priemer, je takmer trojnásobne väčší (305 mm). To umožňuje aj v presvetlených podmienkach centra väčšieho mesta pozorovať objekty dennej alebo nočnej oblohy s výrazne väčším rozlíšením ako mal pôvodný prístroj. Zároveň umožní pozorovať aj podstatne slabšie objekty.  Sprostredkuje veľmi výrazne lepší obraz, ako aj jednoduchšie a príjemnejšie vyhľadávanie vesmírnych objektov, pri širokom množstve využiteľných zväčšení. To zároveň umožní lepšiu prispôsobivosť pozorovaní daným aktuálnym poveternostným podmienkam.
Samotná nosná montáž prístroja a statív sú prispôsobené aj na náročnejšie odborné či astrofotografické projekty. Celý integrovaný systém prístroja umožní jednoduché navádzanie na pozorované objekty, ich fotografovanie a záznam príťažlivých astronomických javov na oblohe.

Mgr. Daniela Gundová

20. marec 2023

top