Skip to main content

Architektúra tvorby – hľadanie performatívnej poetiky

architektura-tvorby-22-plagat-web
Kategória:
slovo a divadlo
Date
27. september 2022 10:00
Miesto konania:
KOS v Nitre
Telefón:
Email:
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Workshop je určený pre ľudí čo sa zaujímajú o performatívne umenie, tvorivosť a kultiváciu vnímania

Lektor: Tomáš Janypka

Základným rysom Tomášovho prístupu je bádanie. Z toho dôvodu bude dôležitou úlohou rozvíjanie osobitého poetického prejavu každého z nás v spolupráci s ostatnými. Začneme s naším telom - telesnosťou a vedomím, ktorým ho vnímame. Základný vzťah s realitou okolo nás podporuje naša aktívna participácia (skrz aktívne počúvanie, akciu a ďalšie). Formou jednoduchých zadaní si vyskúšame prístup ako pracovať s pohybom, emóciami a imagináciou a budeme to rozvíjať prostredníctvom týchto vybraných tém a oblastí:
- tanečná a pohybová práca
- základné vzťahy tela v priestore a v čase
- javisková prítomnosť a klaun
- improvizácia, kompozícia a hudobné objekty
- tvorivé prístupy, hry, spoločné premýšľania. 

„V autorskej tvorbe sa dlho zaujímam o osobné a intímne témy ako sú strata blízkej osoby, absencia, intímne vzťahy či (ne)prítomnosť. Venoval som im určitú pozornosť a stále sú prítomné v mojej práci. To, čo ma však v poslednom období zaujíma, ide ďalej za predložené témy.“

 Ako sa prejavuje a tečie tvorivosť? Aký priestor jej potrebujem vytvoriť a aký druh pozornosti jej potrebujem venovať? Čo mňa - teba inšpiruje, aby som niečo vytvoril? Aký druh “poetiky“ vytváram alebo by som chcel vytvárať? Koľko ešte máš pozornosti na dočítanie tejto pozvánky na workshop? 

Podarí sa nám byť po dvoch dňoch o kúsoček bližšie k hlbšiemu poznaniu našej tvorivosti? 

Workshop ponúkne každému účastníkovi možnosť prehĺbiť svoje znalosti o tancujúcom tele, o tvorivosti a nástrojoch, ktoré sa dajú použiť pri autorskej tvorbe.

Tomáš Janypka (*1989)
je tvorca, choreograf a performer. Vyštudoval Ateliér Fyzického Divadla na JAMU v Brne. Jeho hlavnou devízou je jemnosť, otvorenosť a schopnosť spolupráce s umelcami z rôznych oblastí. Zaoberá sa otázkami spojenými s našimi intímnymi udalosťami, percepciou tela a jeho limitov, váhou vecí na fyzickej a spirituálnej rovine. Uvažuje, ako tieto skúsenosti môže zdieľať fyzicky a emocionálne v spoločnom priestore s divákom. Fascinujú ho autentické a osobité momenty vo verejnom priestore, ktoré zachytáva formou fotografie a textu. Ako interpret a spoluautor tvoril medzi inými s Jarom Viňarským, Sonjou Pregrad, Dominique Boivin, Petrou Tejnorovou a Helle Bach. Pôsobí ako feedback mentor a umelecký konzultant na DAMU v medzinárodnom programe MA DOT. Pod vedením Berrak Yedek sa stáva facilitátorom Somatického Dialogu. Je spoluzakladateľom spolku ZDRUHESTRANY, ktorý zastrešuje tvorbu nastupujúcej generácie umelcov na poli súčasného tanca a live performing arts.

Celkový rozsah je 10 hodín, rozdelených do dvoch dní


Projekt: Vzdelávanie v neprofesionálnom umení a astronómii IV. Aktivita Tradičné a ochotnícke divadlo    

 
 

Všetky termíny:

  • 26. september 2022 14:00
  • 27. september 2022 10:00

najnovšie články na stránke

top