Skip to main content

workshop
KÚZLO ZAŠLÝCH ČIAS – Modrotlač

modrotlac-23-plagat-web
Kategória:
remeslá
Date
14. jún 2023 16:00
Miesto konania:
KOS v Nitre
Telefón:
Email:
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Tvorivá dielňa pre mládež a dospelých

Lektorka: Ing. Lucia Dovalová 

Starodávne remeslo modrotlače si mali možnosť vyskúšať účastníčky remeselnej tvorivej dielne. Po úvodnej prednáške o histórii, ale aj súčasnosti remeselnej výroby, o technikách, materiáloch a všetkom čo k výrobe prislúcha sa s chuťou pustili do práce.  Formy rôznych tvarov, vzorov, ale aj štetce boli pomocníkmi pri nanášaní krycej farby papu na látku, ktorá vytvára samotný vzor. Po vysušení sa začalo samotné farbenie niekoľkokrát po sebe podľa želanej sýtosti zafarbenia. Na záver ešte kúpeľ v kyseline sírovej, vypláchanie v čistej vode, vysušenie a bolo hotovo.  Modrotlačový kus látky si účastníčky v závere vystrihli a umiestnili do dreveného rámiku, alebo si z neho vyrobili náušnice či brošňu.

MODROTLAČ – je technika farbenia látky na modro, zdobená vzorom.

Od roku 2015 je modrotlač zapísaná v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a od roku 2018 spolu s krajinami Česko, Maďarsko, Nemecko a Rakúsko v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Počiatky modrotlače na Slovensku siahajú do 18. storočia. Remeslo sa sústreďovalo v miestach, kde bolo rozšírené plátenníctvo a súkenníctvo najmä v okolí Kremnice a Dobšinej... Neskôr sa rýchlo rozširovalo v rámci Slovenska, ale aj za hranice. Modrotlač sa stávala čoraz dostupnejšou a dôležitou súčasťou ľudového odevu. Našla uplatnenie tak v sviatočnom ako aj bežnom pracovnom odievaní, či v úžitkovom textile, akými boli rôzne prestierania, uteráky, obrusy atď. V súčasnosti je cenená najmä v oblasti folklóru, ale aj ľudia, ktorí majú radi inakosť či výnimočnosť po nej radi siahajú. 


Projekt: Vzdelávanie v neprofesionálnom umení a astronómii V.

 
 

Všetky termíny:

  • 14. jún 2023 16:00
top