Skip to main content

seminár
súťaž
Detský javiskový sen 2023

djs-23-plagat-web
Kategória:
slovo a divadlo
Date
5. apríl 2023 09:00
Miesto konania:
KD Šaľa
Telefón:
Email:
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
krajské kolo súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti,

spolu so vzdelávacím programom aj pre nesúťažiacich, Nitriansky kraj

Po 6 rokoch sme opäť organizovali už 20. ročník krajskej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti.

Dramaturgia vychádzala z rôznorodosti inscenačných tvarov detských divadiel a štýlov, prístupov k tvorbe a skúseností tvorcov v našom kraji. 
Porote a divákom sa predstavilo päť inscenácií počas 2 dní v kultúrnom dome v Šali.
Najúspešnejší tvorcovia detských inscenácií postúpili na 50. ročník celoštátnej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Zlatá Priadka, Šaľa 2023.

Hlavným cieľom súťaže bolo nadobúdanie vedomostí, rozvíjanie zručností a umelecko-odborný rast kolektívov a jednotlivcov prostredníctvom poznávania, realizácie a prezentácie umeleckej tvorby v oblasti detskej dramatickej tvorivosti.

PROGRAM NA STIAHNUTIE   PDF 34 kB

PROGRAMOVÝ PLAGÁT NA STIAHNUTIE   PDF  1,8 MB

BULLETIN NA STIAHNUTIE     PDF 1,1 MB

Kolektív alebo jednotlivec prechádza všetkými stupňami súťaže s tou istou inscenáciou, ktorú uvedie v základnom stupni súťaže (regionálne prehliadky, semináre a výbery: v Nitre /Javiskový škriatok; v Leviciach / Rozprávkový drak; v Nových Zámkoch, Topoľčanoch a v Komárne/ regionálne výbery.

Divadlá sa môžu prezentovať v rôznych druhoch divadelného umenia: činohra, bábkové divadlo, hudobno-dramatické divadlo, pohybové a pantomimické divadlo. Môžu inscenovať literárne, dramatické alebo autorské texty.

Súťaž je určená kolektívom a jednotlivcom: žiaci 1. až 9. ročníka základných škôl a 1. až 4. ročníka osemročných gymnázií (vo veku od 6 do 15 rokov vrátane).

Neoddeliteľnou súčasťou podujatia sú rozborové semináre s odbornou porotou k odohraným inscenáciám pre vedúcich divadelných súborov a režisérov.

VÝSEDKY A PROTOKOL ZO SÚŤAŽE   PDF 179 kB

Vzdelávacou časťou sú pripravované divadelné workshopy a diskusie:  

  • diskusie s detskými účinkujúcimi a s detskými tvorcami pod vedením lektora ku odohraným predstaveniam, budú určené pre deti do 15 rokov, priamo v kultúrnom dome v Šali
  • 5.4. 2023 workshop pre dospelých – metodický seminár ako pracovať s grafickým románom, rozsah cca 3 hod., lektori oslovení Divadelným ústavom Bratislava na základe projektu Kreatívnej Európy.

Vyhlasovateľom, odborným garantom a hlavným finančným partnerom je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Organizátor a autor: Krajské osvetové stredisko v Nitre
Partner: Mesto Šaľa a MSKS Šaľa  

 
 

Všetky termíny:

  • 4. apríl 2023 09:00
  • 5. apríl 2023 09:00
top