Skip to main content

4 workshopy na FAD 2022

fad-22-plagat-web
Kategória:
slovo a divadlo
Date
15. júl 2022 10:00
Miesto konania:
ZUŠ J. Rosinského v Nitre, Tralaškola, KOS v Nitre
Telefón:
Email:
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Počas festivalu FAD vám prinášame 4 divadelné workshopy s 4 vzácnymi lektormi

Vytvor bábku, kreuj seba
Lektorka:  ANNA MAŚKA / Poľsko
dátum:     12. 7. 2022
čas:         10:00 – 15:00
miesto:    Tralaškola, Nitra

Anotácia:
Workshop o výrobe divadelnej bábky zo sivého papiera a šnúrky. "Vytvorte bábku, vytvorte seba". Každý si vyrobí divadelnú bábku a potom v skupinách vytvoríme krátke príbehy na základe vlastných príhod, ktoré účastníci prezradia. Workshop bude zameraný na osobný rozvoj, bábkové divadlo, umenie, s divadlom proti vylúčeniu z komunity. Zúčastniť sa môže ktokoľvek, aj bez akýchkoľvek divadelných či jazykových znalostí.

FOTO Z PODUJATIA

Anna Maśka
Režisérka (scénaristka) Divadla Manufaktura pre mládež, pôsobiaceho v mestskom komunitnom dome v Bielsko-Białej v Poľsku. Pripravuje divadelné dielne na rôznych miestach, kde využíva činohru, bábky, čierne divadlo a pohybové divadlo. Občas vo svojich vystúpeniach využíva aj multimédiá a animácie. Jej výkony sú oceňované na súťažiach a divadelných festivaloch, ale to najdôležitejšie pre ňu na workshopoch je spoznávanie sa a kamarátstvo. Bola účastníčkou programu Erazmus v Glasgowe a Florencii. Naučila sa tam pracovať so skupinami ohrozenými sociálnym vylúčením. Tvorila arteterapeutické bábkové predstavenia a dielňu s digitálnymi zručnosťami.


Nový cirkus a párová akrobacia
Lektorka:  HELENA ŠKOVIEROVÁ
dátum:     12. 7. 2022
čas:         12:00 – 16:00
miesto:    ZUŠ  J. Rosinského v Nitre

Anotácia:
Budeme sa venovať akrobacií v páre a v skupine. Budeme pracovať s ťažiskom a vyvažovaním v páre, stavať ľudské pyramídy, ale aj využívať rôzne iné akrobaticko-pohybové princípy (kontaktná improvizácia, tanečná akrobacia, ikarské hry, banquine, …). Budeme pracovať nie len na správnej technike, ale aj na tvorivom prístupe k akrobacií a akrobacia sa stane naším umeleckým vyjadrovacím prostriedkom. Na kurz netreba mať partnera. 

FOTO Z PODUJATIA

Helena Škovierová
Vyštudovala bábkoherectvo na VŠMU a keramický dizajn na ŠÚV v Bratislave, je jednou zo zakladateliek prvej školy nového cirkusu na Slovensku Cirkuskus a zároveň jej umeleckou vedúcou, lektorkou a performerkou. Venuje sa najmä vzdušnej a párovej akrobacii a klauniáde a vo svojej divadelnej tvorbe sa snaží spájať novocirkusové princípy s vizuálnym a pohybovým divadlom. Spolupracuje s divadlami na Slovensku ale aj v zahraničí, či ako herečka-performerka-akrobatka alebo ako choreografka (DAB Nitra, SND, NDB, divadlo Malá scéna STU, divadlo Facka,...).V oblasti cirkusu sa neustále vzdeláva najmä v zahraničí (Estónsko, Anglicko, Belgicko, Holandsko, Nemecko, Česko,... ). Popri tom sa venuje aj scénografii a najmä kostýmovej tvorbe.


Workshop GO+
Lektor:    Edward Gramont / Poľsko
dátum:   12. 7. 2022      10:00 14:00
              13. 7. 2022       9:00 – 14:00
miesto:   ZUŠ  J. Rosinského v Nitre

Anotácia:
Dva dni budeme cvičiť etudu za etudou, pohybové a motorické systémy, ktoré tvoria základ predstavenia. Nakoľko pohyb je dosť komplikovaný a treba ho robiť precízne, je potrebný tento čas na nácvik. Ľudia sú ako roboti, ktorí vykonávajú donekonečna opakované činnosti ako v nejakej tajomnej korporácii - matrixe. Celok pozostáva zo 7 etúd, sú starostlivo naprogramované a majú silné posolstvo. Predstavenie sa volá "GO!" a predstaví sa v pôvodnej podobe ako v Divadle TERMINUS A QUO za účasti hercov, ktorí sa zúčastnia umeleckých workshopov. 

FOTO Z PODUJATIA

Edward Gramont
Je riaditeľom Divadle TERMINUS A QUO v Novej Soli v Poľsku, tvorí s rôznymi skupinami mladých i starších nadšencov divadla. Vytvoril množstvo inscenácií a monodrám.


ODIVO WORKSHOP: Od telesnosti k materiálu a späť
Lektori:   MÁRIA DANADOVÁ a FILIP HAJDUK
dátum:   14. 7. 2022      10:00  13:30
              15. 7. 2022      10:00 – 13:30
miesto:   Krajské osvetové stredisko v Nitre

Anotácia:
Od roku 2018 realizuje Odivo workshopy s názvom Od telesnosti k materiálu a späť, ktoré ponúkajú účastníčkam a účastníkom možnosť spoznať postupy objektového, pohybového divadla a performancie. Workshopy sú zamerané na skúmanie vzťahu subjekt – objekt s fokusom na rozvíjanie tvorivosti a kreatívneho myslenia cez prácu s telom a objektom a rozvíjanie hravosti ako základného predpokladu kreativity. 

FOTO Z PODUJATIA

Mária Danadová 
Je performerka, režisérka a je prizývaná k tvorbe aj ako pohybová spolupráca. Študovala bábkoherectvo na VŠMU v Bratislave a na katedre alternativního a loutkového divadla DAMU v Prahe. Spolupracuje s viacerými divadlami a nezávislými zoskupeniami. Spolu s Monikou Kováčovou umelecky vedie nezávislé divadelné zoskupenie Odivo, s ktorým hosťovali na vyše 70 národných a medzinárodných festivaloch. Za svoju tvorbu získala viacero ocenení z medzinárodných festivalov. 

Filip Hajduk 
Je absolventom herectva na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Pôsobí ako klaun, kaukliar a komediant. Vo svojej tvorbe kombinuje techniky a prístupy pantomímy, klauniády a herectva so žonglovaním a balančnými technikami. Od roku 2019 pracuje aj ako profesionálny zdravotný klaun v občianskom združení Červený nos Clowndoctors.

Foto: Andrea Koncová

 
 

Všetky termíny:

  • 12. júl 2022 10:00
  • 13. júl 2022 09:00
  • 14. júl 2022 10:00
  • 15. júl 2022 10:00
top